Pysznie dla rodziny i przyjaciół

20160519_181336

  • Wydawnictwo: Wydawnictwo MUZA 
  • Autor: Joanna Drzazga, Gosia Wieruszewska
  • Tytuł: Pysznie dla rodziny i przyjaciół 
  • Format: 18.8 x 24.6 cm
  • Strony: 192
  • Okładka: miękka

Kiedy wpadła mi w ręce  książka Pysznie dla rodziny i przyjaciół to pomyślałam, że to kolejna publikacja, którą rzucę w kąt. Jednak już po pierwszym przejrzeniu wiedziałam, że na pewno będę z niej korzystać. Nie lubię spędzać za dużo czasu w kuchni, dlatego też uwielbiam szybkie, proste i pyszne dania. 

W książce znajdziecie ponad 100 przepisów dla co najmniej sześciu osób. To  28 pomysłów na zestawy posiłków składających się z przystawek, dań głównych  i deserów, czyli 28 gotowych pomysłów na przyjęcia z naszymi bliskimi. W menu znajdziemy również przepisy dla wegetariańskie, a wszystkie dania są tak dobrane, żeby do siebie idealnie pasowały.

Książkę mogę polecić również dla osób, które zaczynają dopiero przygodę z gotowaniem, ponieważ oprócz przepisów znajdziecie instrukcje w jakiej kolejności rozplanować przygotowania do przyjęcia, a także podstawowe informacje jak przyszykować mięso, ryby, owoce morza czy warzywa. Proste rozwiązania są przekazane w formie graficznej i pomagają nam w organizacji. 

20160520_080333

Wspaniałym dopełnieniem są przepiękne fotografie gotowych dań, na których widok aż ślinka cieknie ;)

20160520_080436

20160520_080423

Bardzo ciekawa książka, która zagości w mojej kuchni na dobre. Odtąd każde spotkanie będę mogła na spokojnie i bez zbędnego stresu zaplanować, a moi goście i rodzina będą na pewno zadowoleni. Polecam  i smacznego  :) 

20160516_153546

Tarta cytrynowa

Kruche ciasto na tartę:

250 g mąki pszennej (najlepiej typ 550)
125 g masła dobrze schłodzonego
1 żółtko
25 ml zimnej wody
25 g cukru
szczypta soli

120 ml świeżo wyciśniętego soku z cytryny
skórka otarta z 3 cytryn bio
80 g cukru
150 ml słodkiej śmietanki
3 jajka
3 żółtka

Przygotowanie w dowolnym momencie w dniu przyjęcia lub dzień wcześniej:

Przygotowujemy kruche ciasto. Do dużej miski wsypujemy mąkę, wkładamy masło pokrojone na drobne kawałki. Podszczypując czubkami palców łączymy mąkę i masło, aż otrzymamy mieszankę o konsystencji piasku. Robimy dołek w cieście i do środka wkładamy żółtko, wlewamy wodę, wsypujemy sól i cukier. Szybko zagniatamy ciasto, tak by miało jednolitą konsystencję. Formujemy kulę i wstawiamy do lodówki co najmniej na pół godziny lub nawet na cały dzień.

Pieczenie:
1. Wałkujemy ciasto i wykładamy nim formę do tart. Wystające ponad krawędzie formy ciasto ścinamy nożem. Nakłuwamy cale ciasto delikatnie widelcem. 
Wkładamy na 15 minut do lodówki, żeby się schłodziło. Spód i boki ciasta przykrywamy dużym kołem wyciętym z papieru do pieczenia, tak by papier wystawał 3 cm ponad brzeg formy. Na papier wysypujemy fasolę, ryż lub szklane kulki, żeby ciasto nie wyrosło i nie zniekształciło się. 
2. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Pieczemy 10-15 minut, aż brzegi ciasta się zestalą.
3.  Zdejmujemy papier z fasolkami i pieczemy jeszcze 5 minut, aż ciasto będzie odchodzić od formy. Wyjmujemy z piekarnika.

W międzyczasie w dużej misce mieszamy sok i skórkę z cytryny z cukrem, powoli dodajemy śmietankę, jajka i żółtka. Wylewamy ostrożnie przygotowaną masę na podpieczony spód tarty i pieczemy przez 25 min.  w temperaturze 190 stopni. 
Podajemy w temperaturze pokojowej.

Smacznego :)

20160516_153430

taniaksiazka

3 comments on “Pysznie dla rodziny i przyjaciół

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>